Zašto vašeg agenta treba da “boli glava” (a ne vas)

Poznato je da smo kao nacija,  “Bogom dani“  da obavljamo sve poslove i rešavamo sve probleme, naročito ako ti poslovi i problemi nisu naši, jer – mi uvek znamo bolje, kako neko drugi treba nešto da uradi, a verovatno nema nikoga, ko bar jednom nije započeo rečenicu sa : “Eh, da mi je pet minuta vlasti …”

Svi bismo bili bolji selektori, političari, sportisti, kuvari, voditelji, glumci, pevači i ko zna šta još, od onih koji to jesu … , bili bismo – samo  da nas ne “mrzi da se time bavimo.”

Međutim, postoji posao za koji mnogi tvrde da su za njega rođeni i nikad ih ne mrzi da se njime bave, a to je posao – agenta za nekretnine!

Znate li šta se dešava kada (da ironija bude veća) NAŠ klijent, saopšti svojoj okolini da je rešio da kupi ili proda stan?

Skoro svi njegovi rođaci, komšije, kolege sa posla, najbolji drugovi i brojni ostali koji to slučajno saznaju, u trenutku postaju eksperti za promet nekretnina, pa tako savete na tu temu, NAŠEM klijentu daju : brižni prodavac na trafici, ljubazni pekar uz jutarnje kifle, zabrinuti portir na vratima firme u kojoj radi, kasirka u obliznjem marketu,  frizerka, taksista … Svi oni NASEG klijenta, zasipaju neverovatnom kolicinom informacija i upozorenja sumnjivog kvaliteta, a posledica je stanje potpune konfuzije i nepoverenja prema onima čiji posao jeste bavljenje prometom nekretnina – dobrim, savesnim posrednicima.

Panika kao uzrok i posledica

Rezultat te sveopšte brige je to, da agent najčešće počinje da radi sa isprepadanim klijentom koji sa sobom, stalno nosi nevidljivi kofer, pun sumnji, strahova, dilema, podeljenih osećanja i nemoći da shvati svoje prave mogućnosti.

U celom tom paketu upozorenja, posebno mesto zauzima sumnja u stručnost agenta i kredibilet agencije :“Gospođo, prodavali smo mi stan, verujte da smo naučili taj Vaš posao (!), a hoću da Vas pitam, imate li Vi tamo Advokata?”.

Agenti koji su prosli kroz ovakve situacije znaju koliko je teško raditi sa kupcem ili prodavcem koji je potpuno paralisan zbog nesigurnosti koju njegova okolina konstantno održava savetima datim u najboljoj nameri ali, koji više štete nego sto koriste.

Uvek treba imati u vidu da je kupoprodaja nekretnina, zahtevan, složen i odgovoran posao koji treba poveriti isključivo – profesionalcima. Greške koje su posledica neznanja, mogu imati previsoku cenu i zato – birajte proverene posrednike jer će Vas oni koštati manje nego sto Vas mogu koštati saveti ljudi koji o prometu nekretnina znaju tek ponešto.

Naravno, postoje i oni klijenti koji čuju savete okoline ali, odluku donose sami. Oni najčešće pozovu svoje najbliže da pogledaju stan tek kad ga odaberu ili sami odlučuju o konačnoj ceni stana koji prodaju.

Ne ustručavaju se da pitaju agenta sve što ih zanima, shvatajući da plaćaju uslugu koju u potpunosti treba da dobiju.  Takvi klijenti, do posrednika najcešce dolaze po preporuci ili pošto u više agencija zakažu i obave razgovor na temu kupoprodaje nekretnine, a zatim odluče koji posrednik najviše odgovara njhovim zahtevima, dakle, ne slušaju druge već sebe! To su ljubazni, korektni ljudi, od kojih dobar agent kasnije dobija preporuke jer umeju da cene njegov rad i stručnost.

Nije teško razumeti koji klijenti lakše i sa manje stresa prolaze kroz proces kupoprodaje.

SAVET :

  • Preporuka je  idealan put do dobrog posrednika.  Nisu sve agencije jednako kvalitetne, niti su svi agenti jednako dobri. Kao što nisu isti svi lekari, pekari, učitelji, automehaničari, frizeri, krojači … , zar ne? Ako nemate preporuku, obiđite više agencija i posle razgovora o  prodaji ili kupovini Vaše nekretnine  sami procenite ko Vam od posrednika najviše odgovara.
  • Slobodno pitajte svog agenta sve što vas zanima u vezi sa kupoprodajom i obimom usluge koju agencija pruža. Treba da znate šta plaćate. Imajte u vidu da nije sramota što ne znate nešto čime se ne bavite (ni mi ne bismo znali da radimo Vaš posao).

Dobar agent će…

Vaš agent će od početka do kraja posla biti uz Vas, u svakom trenutku znaće šta je urađeno i šta treba da se radi. Uštedeće Vam vreme, energiju i brigu. Nastojaće da što lakše prođete kroz sve procedure posla jer je to za njega  rutina.

Što se tiče Vaših najbližih i ostale okoline, naravno da ne treba da odbacite sugestije i dobronamerne savete ali, neka odluka o Vašoj budućnosti bude samo Vaša stvar.

Uz stručnu i bezrezervnu podršku Vašeg agenta, biće to –  pun pogodak!

 POTREBAN VAM JE AGENT ZA NEKRETNINE?

Kontaktirajte me na 060 1440 480

                                           snezanaluzajic@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s