7 razloga zbog kojih treba da angažujete dobrog posrednika u prometu nekretnina

1. Ušteda vremena, novca i nerviranja

Biti  “sam svoj majstor” nije najbolja opcija kad je u pitanju kupoprodaja nekrenina. U nekim slučajevima to uspe ali najčešće – ne.  Zašto?

Zato što profesionalci u ovom poslu najbolje znaju kako se oglašava prodaja ili kako da u “moru” oglašenih nekretnina izdvoje one koje odgovaraju zahtevima i mogućnostima kupca, a provesti klijenta kroz složeni proces kupoprodaje nekretnine za dobrog posrednika predstavlja rutinu ali i veliku odgovornost!

Istini za volju, treba dobro obratiti pažnju kad se bira agencija kojoj će biti poverena kupoprodaja jer, nažalost, nisu svi posrednici isti.

nekretnine

Profesionalac

Kad birate svog posrednika, ne prihvatajte ništa manje od toga! PROVIZIJA ne postoji zato da biste platili upoznavanje sa kupcem ili prodavcem, ona je CENA USLUGE  POSREDNIKA koja pored svega što podrazumeva postupak kupoprodaje uključuje i aktivnosti posle isplate u Infostanu, Elektrodistribuciji, Poreskoj upravi i sl.

Naš cilj je da kroz prodaju ili kupovinu prođete sa minimalno stresa i maksimalno sigurno.

Ako ste prodavac, Vaš stan će biti pažljivo slikan i uz tekst koji objašnjava sve o nekretnini i lokaciji na kojoj se nalazi, oglašen na mnogo portala i u štampanim medijima.

Ako ste kupac, Vaš agent će napraviti detaljnu analizu ponude i uz informacije o stanju dokumentacije, napraviti spisak nekretnina koje se uklapaju u Vaše želje. Tereni se organizuju u odnosu na Vaše mogućnosti, agent im se prilagođava.

2. Pravna sigurnost

Dobar posrednik mora da napravi uvid u svu originalnu dokumentaciju koju poseduje prodavac, kao i da bude obavešten o dokumentaciji nekretnina koje kupac zeli da pogleda. Ukoliko se pokaže da dokumentaciju treba dopuniti, klijenti mogu racunati na pomoc svog agenta ali i advokata agencije jer,  bez “čistih papira“ nema realizacije posla.

3. Dobar posrednik poznaje tržište, klijent misli da ga poznaje

Samo oni koji su svakodnevno u ovom poslu, mogu da kažu da znaju šta se tačno dešava na tržištu nekretnina. Agenti koji znaju svoj posao, lako i brzo dolaze do potrebnih podataka jer međusobno sarađuju a tačna informacija je od presudne važnosti  za svakog klijenta.

kupovina stana
fairytreecakes.co.uk

4. Agencija štiti privatne podatke prodavca

Ako prodavac sam oglasi prodaju stana (što je potpuno legitimno), u želji da se što više približi kupcima, često u oglas unosi  previše ličnih (i ostalih nepotrebnih) podataka, rizikujući da ga potencijalni kupci zovu u bilo koje doba dana ili da bez dogovora zvone na vrata (ima oglasa sa kompletnom adresom  i kupaca koji to shvataju kao poziv).

Poštovani prodavci,  da li stvarno mislite da je dobro da potpuno nepoznate osobe primate u stan samo zato što su u oglasu videli da ga prodajete i da li je dobro da baš svi imaju priliku da (iz Vašeg oglasa) saznaju koliko ćete novca imati kad se prodaja završi?

Agenti to rade mnogo sigurnije i diskretnije, dogovarajući sa klijentima termine za prezentaciju nekretnine, a potencijalni kupac potpisuje Potvrdu o obavljenom gledanju nepokretnosti i na taj način imamo (i imate) evidenciju kada smo i koga uveli u Vaš stan.

Svaki dobar agent prati posao od pocetka do kraja i zato će:

  • održavati kontakt između klijenta, advokata, notara, banke …
  • zakazivati termine za overe Predugovora, Ugovora, Založne izjave, saglasnosti…
  • dogovarati sa bankom isplatu
  • uputiti klijenta u postupak koji sledi posle overe Ugovora o kupoprodaji, isplate u banci i najzad, overe Izjave o isplati u celosti (clausula intabulandi), kao i o obavezi plaćanja poreza ili oslobađanja od nje (ako ispunjava uslove), ili kako da prevede Infostan, struju, itd.

6. Posebne pogodnosti

Dobre agencije često sarađuju sa bankama na poseban način koji za rezultat ima da kupci ne plaćaju troskove obrade kredita a postoje i dodatne usluge koje kreditnom kupcu mogu smanjiti troškove koje ima u momentu realizacije kredita.

prodaja stana
countryliving.com

7. Posvećenost

Dobar posrednik je u svakom trenutku, svim svojim potencijalima posvećen poslu, tako da je prezentacija stanova čija mu je prodaja poverena uvek jasna i tačna. Lista nekretnina koje kupac može da pogleda uvek je rezultat detaljne pretrage ponude.

Kupoprodaja nekretnine i stres najčešće idu zajedno “ruku pod ruku”. To je razumljivo, jer raspolaganje imovinom nosi ogromnu odgovornost a strah od pogrešnih odluka mnoge klijente izuzetno opterećuje. Ono što je najvažnije u tom periodu je imati posrednika koji dobro zna posao i koji svojim ponašanjem uliva sigurnost kupcima i prodavcima.

Na pitanje kako odabrati pravog posrednika, odgovor je uvek isti – najbolje je po PREPORUCI!  Ako to nije moguće, dogovorite termine za razgovor na temu kupovine ili prodaje nekretnine u više agencija i sami, po sopstvenom osećaju, odlučite koju ćete angazovati.

I na kraju, 

Dobri posrednici su vaspitani, vredni, strpljivi i uporni ljudi koji vole svoj posao, mnogo rade  i mnogo znaju. Oni često dobijaju preporuke zadovoljnih klijenata i ako se odlučite za njihove usluge, sigurno ćete na kraju posla i sami misliti isto.

Takođe,

Kad na red dođe plaćanje provizije, bice Vam potpuno jasno:

Pravi profesionalac je uvek zaradi!

 PRODAJETE ILI KUPUJETE STAN?

Kontaktirajte me na 060 1440 48

snezanaluzajic@gmail.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s