Šta treba uraditi pre dolaska agenta na procenu, prijem ili prezentaciju nekretnine

Ako ste odlučili da prodaju svoje nekretnine poverite pouzdanom posredniku (najbolje je da ga odaberete po preporuci), već ste napravili važan korak ka realizaciji tog posla. Vaš agent ima ozbiljan zadatak koji treba da obavi stručno, u najkraćem roku i maksimalno diskretno.

Kako mu možete pomoći?

Od najveće je važnosti  da dokumentaciju koja dokazuje Vaše vlasništvo nad nekretninom koju prodajete, čuvate pažljivo složenu, na jednom mestu i da uvek znate gde je.

Ne morate pre dolaska agenta vaditi List nepokretnosti (Vlasnički list) ali, svu ostalu “papirologiju” pripremite na uvid, kao i ličnu kartu.

Nakon potpisivanja Ugovora o posredovanju, agent će slikati ceo prostor da bi oglas bio što jasniji i privlačniji potencijalnim kupcima.

tobi-fairley_riverside-penthouse_kitchen-jpg-rend-hgtvcom-616-462

Mnogi prodavci će učiniti sve što je u njihovoj moći, da nekretnina izgleda lepo kako u oglasu, tako i za prezentaciju.

Medjutim, ima i onih koji o tome uopšte ne razmišljaju (često kažu :”Kupci valjda dolaze da gledaju stan, a ne moje stvari…”).

Ako ste u prvoj grupi, opustite se, ne morate da krečite, farbate stolariju, hoblujete i lakirate parket (to će po svom ukusu uraditi budući vlasnik). Potrudite se da uradite ono što možete.

Za slikanje nekretnine,  biće dovoljno da : usisate, obrišete prašinu, operete prozore i zavese, sklonite garderobu sa nameštaja, zategnete posteljinu, privučete stolice, operete kupatilo, zamenite pregorele sijalice (vodite računa o tome da prostor u svako doba dana bude dovoljno osvetljen), počistite terasu i – Vaš stan će u oglasu izgledati odlicno!

Za prezentaciju nektretnine,  pored svega navedenog, uradite još nešto  veoma važno – dobro provetrite sve prostorije (posebno su nepoželjni duvanski dim i mirisi iz kuhinje), a kućne ljubimce drzite pod kontrolom ili izvedite iz stana.

Ipak,  ako se radi o veoma zapuštenom prostoru,  higijensko krečenje i tzv. “veliko spremanje” bi bilo više nego poželjno. Bez obzira na razlog lošeg stanja stana koji prodajete (možda ste ga takvog nasledili ili zakupci nisu vodili računa o njemu), potrudite se da ga minimalnim ulaganjem osvežite i učinite privlačnim potencijalnom kupcu.

ZAŠTO  je važno voditi računa o stanju u kom se stan nalazi?

ZATO  što je prvi utisak kupaca na prezentaciji nekretnine, jedan od najvažnijih momenata u toku prodaje!

Naravno, njihove  reakcije  su različite  (koliko ljudi – toliko ćudi), pa se  može desiti komentar  da stan : nije funkcionalan, ne može da se adaptira u skladu sa potrebama,  nema dovoljno svetla, infrastruktura nije kompletna, previše košta, suviše je visoko ili nisko pozicioniran u zgradi, ulaz nije dobro održavan … ili da je … – baš onakav kakvog su tražili!

Ono što ne bi trebalo da se desi  je  da :  pretrpan, neprovetren ili mračan prostor, kupci ne stignu dobro da pogledaju, jer – jedva čekaju da izadju iz njega!

Postoji jos nešto,  što takodje ostavlja utisak na potencijalne kupce, a zavisi od svih stanara  jednog ulaza, i odnosi se na :

Stanje u kom se nalazi neposredno okruženje zgrade, ulazni hol, sandučići za postu, lift, hodnici, stepenište … Bez obzira na to da li ćete ikad prodavati svoj stan, imajte u vidu da će uredan ulaz, lift koji radi, okrečeni hodnici, jednaki i neošteceni poštanski sandučići, korpa za otpatke, video nadzor i interfon u funkciji, uredni podrumi i sl., sigurno doprineti  većoj vrednosti Vašeg stana.

Naravno, uz angažovanje prodavca, veoma je važno na koji način posrednik obavlja svoj deo posla jer :

Pored stanja stana, kvalitet oglašavanja  prodaje zavisi i od toga koliko će  agent umeti  da slikanjem  Vašeg prostora izvuče ono najbolje iz njega, a isto tako,  važan je i način  na koji ce potencijalnim kupcima  prezentovati  nekretninu. Zato – pažljivo birajte s kim radite!

BONUS SAVET- Možete na sajtu Agencije pogledati na koji način, Vas agent  oglašava nekretnine koje već prodaje, a bilo bi idealno ako biste do svog posrednika došli po preporuci.

ZAKLJUCAK :

Nikome nisu privlačne slike na kojima su najuočjivije razbacane stvari, prljavi sudovi, zavese koje na pola vise, mutni prozori, zatrpane terase… , niti će se kupci duze zadržati u neurednom i neprovetrenom prostoru.

 

1
Loše osvetljeni, neuredni stanovi odbijaju kupce na prvi pogled

 

Na taj način se ne stiče pravi utisak o nekretnini,  a kupci često zaključuju da cena mora dosta da se spusti.

Savet za sve prodavce :

Ako ste već u prilici da zbog prodaje, svoj stan putem oglasa i prezentacija izlažete nebrojenim pogledima potencijalnih kupaca, neka utisak o Vama i Vašoj nekretnini bude najbolji mogući.

Kao što vidite, posrednik ne trazi ništa što nije u Vašem interesu.

Naprotiv,  uredna dokumentacija  i lična karta na uvid (da se legitimišete kao vlasnik), potpisan  Ugovor  o posredovanju (zakonski uslov za oglašavanje), uredan prostor  koji će na slikama izgledati lepo i privući kupce, ali i  realna cena,  su provereni koraci ka lakšoj, bržoj i manje stresnoj realizaciji veoma važnog posla Vašem životu.

 

Na kraju, kad počne oglašavanje prodaje Vašeg stana, proverite kako to u oglasu izgleda… Ako imate primedbe, slobodno o njima razgovarajte sa svojim posrednikom.

Mada, ako odaberete dobrog agenta, sigurno će sve biti u redu.

 POTREBAN VAM JE AGENT ZA NEKRETNINE?

Kontaktirajte me na 060 1440 480

                                          snezanaluzajic@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s