R(T)užna strana posredovanja – Kako ne treba da bude u nekretninama

Pitam pre neki dan vlasnika stana u Pančevu zašto insistira na tome da prodaju njegove nekretnine oglasim po ceni koja je 2000 evra viša nego što je u oglasu lokalne agencije, a on kaže:

  • Pa… moram da vam platim proviziju, koliko ono beše?
  • 2%, čitali ste ugovor… Zar ne plaćate proviziju i kolegama iz Pančeva  ukoliko oni nađu kupca?
  • Nismo pričali o tome…
  • Verovatno ste to prečuli ali piše u ugovoru, obavezno proverite koliki je procenat…
  • Nemam ugovor…
  • Nemate ugovor o posredovanju?  Sigurno ste ga potpisali na prijemu stana, možda je kolega zaboravio da Vam ostavi primerak…
  • Ne, siguran sam da nisam! Zvao sam još neke agencije u Pančevu, nigde mi nisu pomenuli  ugovor, to mi samo vi iz Beograda tražite… (osećam brigu u glasu)
  • Kako sme da oglasi prodaju bez ugovora, to je zabranjeno… Izgovaram ovo i samoj sebi zvučim glupo jer očigledno, još ima onih koji promet nekretnina  ne rade po zakonu (koji smo godinama čekali), već po nekim svojim pravilima…

Završavam razgovor sa prodavcem, a  zadovoljsto postignutim dogovorom kvari razmišljanje na temu – dokle će da bude ovako, kako ne treba?

Naravno  da u Pančevu ne rade svi posrednici na ovaj način (daleko od toga), ali – kada ćemo, onako generalno, shvatiti da su red, znanje, disciplina i poštovanje zakona, neuporedivo bolji od javašluka, neznanja, nebrige i pokušaja da sitni, sebični, lični interesi, budu prioritet u odnosu na dobrobit struke?

Kada ćemo prestati da se delimo na “nas ovde” i “vas tamo u Beogradu” umesto da svi zajedno, budemo  na  strani posla kojim se bavimo?

agent za nekretnine

Od izuzetnog je značaja da potencijalni klijent (kupac, prodavac) razume da je ugovor o posredovanju, uslov svih uslova za dalju, dobru saradnju sa posrednikom.

Često mi se dešava, da moram da molim ljude da prvo pročitaju ugovor, većina odmah pita: “Gde treba da potpišem?”

Neki čak i ne znaju da je on obavezan, pa strepe dok ga popisuju uz pitanje: “Ovo nije nešto loše za mene, jel da?” Nije, u Vašem je interesu!

Zašto je važan ugovor o posredovanju? 

Zato što reguliše odnos između posrednika i nalogodavca (kupac, prodavac), sadrži podatke o njima (imena, adrese, matični broj, REG.broj agencije, PIB, JMBG), kao i podatke koji se odnose na nekretninu (adresa, površina, struktura, sprat, broj stana, katastarska parcela i opština, cena), tu su i jasno definisane obaveze posrednika i nalogodavca, visina posredničke provizije (ne može da piše 0%), način njene naplate…

Na osnovu podataka o posredniku, svako zainteresovan može proveriti da li je agencija upisana u Registar posrednika i da li je agent prijavljen, a sve to na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

A sankcije za nepoštovanje zakona?

Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti,  u čl.33 kaže:

“Novčanom kaznom od 100.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako…

… 4) obavlja posredovanje bez zaključenog ugovora o posredovanju… 

…Uz prekršajnu kaznu, pravnom licu ili preduzetniku, može se izreci i zaštitna mera zabrane vršenja posredovanja u prometu, odnosno zakupu nepokretnosti, od jedne do dve godine, kao i zaštitna mera javnog objavljivanja presude.“

POŠTOVANI KLIJENTI, UGOVOR  O POSREDOVANJU JE ZAKONSKA OBAVEZA!  

On je temelj saradnje između posrednika i nalogodavca, jer njime obe strane preuzimaju jasno definisane obaveze koje su od suštinske važnosti za nesmetano odvijanje kupoprodaje. Zato je potrebno dobro razmisliti, kome se poverava  jedan od najvažnijih i najstresnijih poslova u  životu svakog čoveka.

Neka to uvek budu proverene agencije, istinski profesionalci  koji posvećeno vode računa o interesima klijenata, jer znaju da na taj način  najbolje vode računa o sebi samima.

 

VAŠ AGENT ZA NEKRETNINE:

snezanaluzajic@gmail.com

060 144 04 80

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s