SAVET ŽENA U NEKRETNINAMA – Kolika je snaga nežnosti?

Statistika kaže da 70% zaposlenih u prometu nepokretnosti u Srbiji predstavljaju žene. Većina njih rade kao agenti, dok je broj žena koje su vlasnice agencija neuporedivo manji. S obzirom na to da agenti za nekretnine rade terenski posao, koji je psihofizički naporan i zahteva određeno znanje, a uz to je i vrlo neizvestan, logično je pitanje – zašto većinu radne snage u agencijama čine pripadnice nežnijeg pola? 

Odgovor je jednostavan – zato što one bez problema prihvataju izazove koje im život nameće, a najveći je svakako potreba da se obezbedi egzistencija porodice. Žene su snalažljive, fleksibilne, prilagodljive i ako je potrebno, prihvataju da nauče ono što ne znaju. Jednom rečju, kao radna snaga, one su idealne. 

Na tržištu nekretnina, žene se nalaze od samog početka, prošle su sve faze njegovog formiranja: uspon, krizu i oporavak. Stoički su podnele rad u mutnom periodu, koji je prethodio donošenju Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, a zatim su spremno  prihvatile uslov za legalan rad: učenje i polaganje stručnog ispita… Uporne, jake i odlučne, žene – agenti u prometu nepokretnosti, predstavljaju kvalitetnu radnu snagu, bez koje, tržište nekretnina ne bi moglo da funkcioniše.

Naravno, reč je o damama čija se imena nalaze na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na kom se može proveriti spisak agenata zaposlenih u agencijama za promet nekretnina. Za ove žene prioritet predstavljaju: legalni rad, poštovanje Zakona, sopstveno organizovanje i uzimanje učešća u donošenju odluka. 

Zbog svega pomenutog, žene – agenti u prometu nekretnina, iz agencija koje pripadaju udruženju Klaster nekretnine, osnovale su Savet žena u nekretninama. Treba naglasiti da je Savet udruženje osnovano zbog svih žena koje rade ovaj zahtevan i odgovoran posao, bez obzira na to da li dolaze iz agencija koje su članice Klastera nekretnine ili iz agencija koje su u Grupaciji posrednika u prometu nepokretnosti Srbije pri PKS.

Osnivačka Skupština Saveta žena u nekretninama održana je 19.04.2019. u konferencijskoj sali Beogradskog Sajma. Predsednica Saveta je Radmila Stanković, a potpredsenica Dušanka Kovačević. Šest članica rukovodstva čine: Suzana Brkić, Mirjana Todorović, Valentina Šparavalo, Slobodanka Momčilović, Ivana Stanković i Snežana Lužajić.

Predsednik Upravnog odbora Klaster nekretnine, Nenad Đorđević, pozdravio je koleginice, poželeo im sreću u radu, napomenuvši kojim slabim tačkama u poslu treba posvetiti naročitu pažnju, a to su: organizovanje, umrežavanje i edukacija. 

Važno je napomenuti da tek formirani (a već zahuktali) Savet žena u nekretninama u svom radu ne kreće od “nule“, kao što je to bio slučaj sa Klasterom nekretnine, čija će dragocena iskustva u radu svakako biti primenjena. 

svet nekretnina

Savet žena u nekretninama, je nova organizacija koja u samom svom startu izaziva oprečne reakcije i komentare. Važno je napomenuti da nema mesta strahu za struku ili bilo čiju poziciju. Cilj ovakvog organizovanja je briga o ženama koje vredno, požrtvovano i istrajno rade ovaj naporan, odgovoran i stresan posao, zato što žena – agent za nekretnine nije samo agent… Ona je najčešće razapeta između onoga što se od nje očekuje u poslovnom i privatnom životu, između posla i porodice. 

S jedne strane su klijenti, rokovi, tereni, pregovori, katastar, notari, banke…, s druge strane su porodica, roditelji, prijatelji, kućni ljubimci, obaveze u kući … Zvuči prenaporno. I jeste. Jer nije sve u poslu ili u brizi o svima oko sebe. Treba brinuti i o sebi. To je ono, našta podseća Savet žena u nekretninama.

Zato:

Stani. Udahni. Zapitaj se kako si. Jesi li zdrava? Jesi li umorna? Možeš li drugačije da se organizuješ? Šta bi volela da priuštiš sebi? Koliko bi mogla da uložiš u sebe? Ne u druge, makar bili i najbliži. U sebe. Da opet budeš zadovoljna, srećna i puna energije. Zato što si takva potrebna i svom poslu i svojoj porodici.

Savet žena u nekretninama već na samom početku svog rada ima sjajne predloge za sve koleginice, a prvi je naravno da nam se pridruže, da bi mogle da učestvuju u radu naših zanimljivih radionica (savetzenaklaster@gmail.com – dodati ime, prezime, agenciju i lični mejl). 

Učićemo od profesionalaca kako da ispravno i uz najbolje rezultate postavimo  oglase na brojnim portalima i društvenim mrežama, dogovorile smo termine za časove engleskog jezika, ali i razgovore sa psihoterapeutom na temu tzv. “pregorevanja u struci“. U ovom trenutku, radi se na formiranju grupa i organizovanju bespatnih obuka ili simbolično plaćenih predavanja. 

Savet žena u nekretninama je kao organizacija otvoren za sve koleginice. Ovo je poziv na organizovanje, umrežavanje i edukaciju. Ne zaboravite, žene čine ogromnu većinu zaposlenih u agencijama za nekretnine. Njihov doprinos stvaranju tržišta nekretnina je neprocenjiv. 

Sada je vreme da se pobrinu malo za sebe. Da bi mogle da rade bolje i savremenije i da bi ostale dobre za svoje porodice. Da bi bile lepe, negovane i obrazovane. Da bi ostale nežniji pol… Kolika je snaga nežnosti? Beskrajna …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s